– Skal vi treffe riktig, må vi forstå problemet først

Marianne Lind fra DOGA kommer til Hardanger Next 2025 for å snakke om hvordan designdrevet innovasjon kan styrke reiselivet. – Design handler ikke bare om hvordan noe ser ut, men om hvordan det fungerer – og hvorfor det eksisterer. Design er både metode, prosess og løsning, sier hun.

Design og arkitektur har for lengst inntatt reiselivets verden. Fra de nasjonale turistveiene, der arkitekturen leder og forsterker opplevelsen, til digitale grensesnitt som guider turister sømløst fra inspirasjon til booking. Design er blitt et verktøy for både verdiskaping og bærekraft.

– Skal man være relevant i dag, må man være sikker på at man er aktuell. Det betyr at man må forstå hvilke behov man egentlig skal svare på – både for gjestene og samfunnet rundt, sier Marianne Lind, seniorrådgiver i DOGA (Design og arkitektur Norge).

Design som problemløser – ikke pynt

DOGA arbeider for å fremme bruken av design og arkitektur i norsk næringsliv og offentlig sektor. I møte med reiselivsnæringen er det særlig ett prinsipp de fremhever:

– Hvis man ikke vet hva problemet er, kan man ende opp med å være problemet, sier Lind med et smil.

Hun mener mange hopper for raskt til løsninger uten å ha nok innsikt i utfordringene.

– Det gjelder reiselivet som alle andre næringer. Design handler ikke om overflate, men om å forstå brukerbehov, ressursbruk, og konteksten produktet eller tjenesten skal virke i. Det betyr at vi må tenke bredere enn bare turistens behov – vi må også se på natur, lokalsamfunn og verdikjeden som helhet.

Les også: AI for reiselivet - konkrete tips og metodar

Marianne Lind, seniorrådgiver i DOGA.
Foto: DOGA

Fra komplekse utfordringer til helhetlige opplevelser

Designdrevet innovasjon handler om å bruke designmetodikk til å løse komplekse utfordringer. Det innebærer blant annet å involvere brukerne tidlig, kartlegge reelle behov og teste løsninger før de skaleres. For reiselivet kan det bety både bedre opplevelser og økt lønnsomhet.

– Vi ser at virksomheter som evner å innovere og tenke nytt i krevende tider, er de som står sterkest når ting snur. Det gjelder også i reiselivet, hvor usikkerheten er stor og forventningene til bærekraft, autentisitet og sømløshet øker, sier Lind.

Hun peker på Visit Svalbard som et eksempel. Gjennom støtte fra DOGAs Designdrevet innovasjonsprogram (DIP) og samarbeid med designbyrået Æra, utviklet de løsninger som både reduserer klimaavtrykk og gir lengre oppholdstid per turist.

– Ved å bruke design som verktøy i tidlig fase kunne de utforske nye konsepter, teste dem med brukerne og samtidig sikre lokal forankring. Det er en veldig god modell.

Les også: Slik får du turistar til å stoppa opp i feeden din

Ikke bare turister – også samfunn

Marianne Lind er tydelig på at design handler om mer enn å "lage en destinasjon".

– Reiseliv og lokalsamfunn må spille sammen. Man kan ikke bare se på én type bruker eller én type kunde. Derfor er det viktig å utvikle løsninger som skaper verdi for flere – ikke bare tilreisende, men også de som bor der. Her kan DOGA bidra, både med kompetanse og støtteordninger.

Blant annet tilbyr DOGA økonomisk støtte til prosjekter som ønsker å bruke designmetodikk i innovasjon og utvikling – ikke til nye nettsider eller brosjyrer, men som metode for strategiske endringer og nye forretningsmodeller.

– Målet vårt er å hjelpe reiselivet til å forstå hvilke løsninger som faktisk virker – ikke bare de man tror virker. Når du vet, og ikke bare tror, blir det lettere å få med investorer og samarbeidspartnere. Da blir det ikke "storytelling", men "show, don’t tell".

Ett råd til reiselivsnæringen?

– Bruk design tidlig. Ikke vent til produktet er ferdig. Design er et verktøy for å forstå, ikke bare for å formgi. Det kan være forskjellen på et prosjekt som lykkes – og et som blir liggende i en skuff.

Bli med på Hardanger Next 26.-27. mars 2025 på Hardangerfjord Hotell i Øystese!

Her kan du bestilla billettar!

Bilete i saka: Sverre Chr. Jarild

Last ned