Intern

Hardanger med sterkest vekst på Vestlandet i 2024

Hardanger-regionen opplevde i 2024 en vekst i kommersielle overnattinger på 8 prosent.

Andreas Skogseth
20.5.25

Hardanger-regionen opplevde i 2024 en vekst i kommersielle overnattinger på 8 prosent, og var med det den regionen med sterkest vekst på Vestlandet målt i prosent. Sammenlignet med en nasjonal vekst på 4 prosent, og 2–5 prosent for sammenlignbare regioner, fremstår utviklingen som svært positiv – til tross for et stadig mer komplekst og variert marked.

I SSBs register ble det registrert litt over 600 000 kommersielle overnattinger i Hardanger-kommunene Ulvik, Eidfjord, Kvam og Ullensvang. Legger man til Kvinnherad kommune, stiger tallet til over 700 000 overnattinger. Inkluderer man også delingsplattformer som Airbnb – som fortsatt står utenfor den offisielle statistikken – nærmer regionen seg 1 million kommersielle overnattinger i 2024.

Innenlandsmarkedet holder seg sterkt

Norge fortsetter å være det viktigste markedet for Hardanger, med en vekst på 7 prosent sammenlignet med året før. Norske gjester utgjorde totalt 53 prosent av de kommersielle overnattingene. Oppholdstiden i det norske markedet økte også betydelig, særlig i høysesongen – med hele 12 prosent lengre opphold i juli. Dette er en positiv utvikling som samsvarer godt med ønsket om mer bærekraftig reiseliv og lavere gjennomstrømming.

Utenlandsmarkedene – bred, men sammensatt vekst

Utenlandske besøk økte samlet med 8 prosent. USA hadde den største prosentvise veksten blant de etablerte markedene, med en økning på 20 prosent. USA er nå det tredje største utenlandsmarkedet for Hardanger, og hele 80 prosent av de amerikanske overnattingene skjer på hotell. Det gjør USA til et viktig marked for hotellsektoren i regionen.

Fra Europa er bildet mer variert:
Tyskland – fortsatt det største enkeltmarkedet fra utlandet – holdt seg stabilt og står nå for 28 prosent av de utenlandske overnattingene. De tyske gjestene bor for i stor grad på campingplasser, i hytter og feriehus, noe som også gjelder for Nederland, som opplevde en nedgang på 6 prosent. Frankrike og Sverige gikk noe tilbake, med henholdsvis -7 og -15 prosent. Det svenske markedet har tradisjonelt hatt sterk tilknytning til camping- og hyttesegmentet.

I motsatt retning hadde Storbritannia en meget sterk oppgang på omtrent 20 prosent, med hovedvekt på hotellovernattinger.

Vekst fra Asia – nytt reisemønster preger tallene

Det asiatiske markedet viser markant økning sammenlignet med 2023, med Kina som det største enkeltmarkedet i denne gruppen. Antall kommersielle overnattinger fra Kina steg fra 1.970 til 11.269. Japan og Taiwan hadde også tydelig vekst med henholdsvis 75 og 138 prosent økning. Disse markedene benytter i all hovedsak hotell, og har et annet reise- og oppholdsmønster enn de europeiske. Kortere opphold og tettere reiseplaner bidrar til å trekke ned den gjennomsnittlige oppholdstiden fra utlandet – som totalt sett falt med 3 prosent i 2024.

Denne utviklingen utfordrer målsettingen om å styrke baseopphold i Hardanger, men viser samtidig at regionen har fått gjennomslag i disse markedene etter pandemien. Disse markedene representerte også den største veksten i skulder- og lavsesong før pandemien og sammen med USA er dette gjestene med størst dagsforbruk på destinasjonen.

Airbnb – fortsatt vekst utenfor statistikken

Som i fjor, fanges ikke korttidsutleie via Airbnb og lignende plattformer opp i de offisielle overnattingsstatistikkene på regionsnivå (de publiseres nå på fylkesnivå etterskuddsvis/2022). Ifølge data fra Airdna er utviklingen imidlertid fortsatt positiv, særlig i høysesongen. Dette gir grunn til å anta at den faktiske veksten i reiselivet i regionen er enda større enn det de kommersielle tallene alene viser. Når man inkluderer slike delingsplattformer med tall fra webscraping, nærmer regionen seg 1 million kommersielle overnattinger i løpet av 2024.

Benchmarking: Hardanger på topp på Vestlandet

Sammenlignet med andre regioner i Vestland og omegn, bekrefter tallene at Hardanger skiller seg positivt ut i 2024:

  • Hardanger: +8 %
  • Sunnmøre: +5 %
  • Bergen: +7 %
  • Stavangerregionen: +4 %
  • Sogn: +2 %
  • Sunnfjord: +1 %
  • Nordfjord: 0 %

I tillegg hadde Hardanger en økning i omsetning per rom på 5 prosent, og omsetning per gjest økte med mellom 7 og 10 prosent. Dette viser at reiselivsnæringen i regionen ikke bare har flere gjester, men også økt lønnsomhet.

Sunnhordland og Kvinnherad med jevn vekst

Sunnhordland og Kvinnherad kommune som også er en del av Hardanger-regionen følger opp med samme sterke vekst på 8 prosent. Dette bekrefter en bred og jevn utvikling i regionen, der både Hardanger og tilstøtende områder tiltrekker seg et økende antall besøkende.

Utsiktene for 2025

Hardanger går inn i 2025 med en samlet optimisme blant både overnattingsbedrifter og aktivitetsleverandører i regionen. Flere aktører melder om en tydelig økning i forhåndsbookinger sammenlignet med samme tidspunkt i fjor – og enkelte steder ligger bookingnivåene hele 5–10 prosent høyere enn i rekordåret 2024. Det rapporteres også om sterk vekst i skuldersesongene, særlig i april, mai og september.

Aktører innen aktivitetsturisme ser også økt etterspørsel tidlig i året, og opplever høyere tempo i salget sammenlignet med tidligere år. Selv om det er tidlig å konkludere, er det samlet sett en forventning om at regionen kan oppleve et nytt rekordår – både i antall besøk og i verdiskaping.

Fremover handler det i større grad om å vri reisestrømmer mot skuldersesong og helårsbesøk – vel vitende om at dette er et arbeid som krever tid og koordinert innsats. Samtidig bør innsatsen rettes mot å øke verdien per gjest, fremfor å maksimere antall besøkende. Et viktig grep vil være å motivere til lengre opphold og økt overnatting i regionen, slik at Hardanger i enda større grad får ta del i den lokale verdiskapingen som turismen representerer.

Last ned

Andre innlegg