Intern

Rekordmange overnattinger januar-mai

Med stor vekst i perioden januar - mai opplever reiselivet i Hardanger nok et sterkt år.

Andreas Skogseth
23.7.24

Rekordmange overnattinger i Hardanger

Sammenligner vi perioden januar-mai 2024 vs jan-mai 2023 har reiselivet i Hardanger-regionen hele 11% vekst! 

Dette overgår landsgjennomsnittet på 4% og vi forbigår andre sterke regioner som Bergen (+9%) og Sogn (+5%) i samme periode.

Hardanger er altså blant de reiselivsregionene i Norge med sterkest vekst i første halvdel av 2024.

Det er motiverende at regionen opplever denne sterke veksten i perioden før sommersesongen.

Visit Hardangerfjord og reiselivsnæringen i regionen har lenge jobbet for å styrke Hardanger som helårsdestinasjon. Reiselivet i Hardanger er fortsatt sesongpreget, hvor rundt 80% av alle overnattinger skjer om sommeren. Helårsturisme er derfor en viktig satsning for å oppnå en mer bærekraftig utvikling i regionen.


Oppholdslengde
Økt oppholdslengde og økt lokal verdiskaping per gjest er også sentrale målsettinger. Det handler om å få rett gjest til rett tid og å få gjesten til å bli lengre i Hardanger. Oppholdstid per gjest per overnattingsaktør er i snitt 2 dager som er 15% lengre enn 2023. NB, dette betyr ikke at turisten er kun 2 dager i Hardanger, men 2 dager per overnattingsaktør. Omsetning per solgte rom øker med ca 25% i perioden.

Det er hotell-kategorien som har størst vekst i perioden. Camping og hytte har hatt et par formidable vekst-år før 2024 og det er fremdeles god vekst også her.

Av geografiske segmenter går norske gjester frem med 12% mens utlandske 9%. Noen av de sterkeste utlandsmarkedene i denne perioden er Tyskland, Nederland og Frankrike. USA har også sterk vekst. Visit Hardangerfjord har lenge vært tilstede i de største europeiske markedene, særlig via B2B, og i 2022/2023 styrket vi denne innsatsen. Nå ser vi resultater av dette arbeidet, kombinert med en svak valuta og nye reisemønstre etter pandemien.

Flere kortreiste turister er et viktig bærekraftsmål og det er et tydelig skifte med langt flere nasjonale og europeiske gjester i Hardanger enn før pandemien.

Asiatiske markeder har begynt å bevege på seg med stor prosentvis vekst sammenlignet med fjoråret, men fremdeles relativt få kommersielle overnattinger i regionen sammenlignet med Europa.

Sammenligner vi med samme periode før pandemien, januar-mai 2019, har Hardanger-regionen hele 36% prosent vekst.

Totalt antall overnattinger registrert i SSB reiselivsregion Hardanger (dette inkluderer Eidfjord, Ulvik, Ullensvang, Kvam) i perioden januar-mai 2024 er 123.228. Dette inkluderer ikke Kvinnherad som havner under SSB region Sunnhordland. Dette gjelder heller ikke privat overnatting via Airbnb som utgjør ca 20-30% av alle kommersielle overnattinger i Hardanger. Totalt antall kommersielle overnattinger i 2023 var ca 800.000.

Kilde: SSB

Last ned

Andre innlegg